pühapäev, 13. jaanuar 2013

♥ 137. päev tahke toiduta ja Naksitrallid

Lugesin mõned päevad tagasi taas ühte oma lemmikraamatutest- Naksitralle. Sammalhabe on alati olnud mu inspiratsioon ja väga mõnus oli jälle vanade sõpradega koos muinasjutus seigelda. Selles raamatus on peale tohutu positiivse energia veel väga suurt elutarkust, mida võiks ikka meeles pidada.

"Mis mõru lurri sa siis lõppude lõpuks mõtled keeta?"
"Loomulikult põdrasamblateed," ütles Sammalhabe enesekindlalt. "Põdrasamblateest pole muuseas terves maailmas paremat köharohtu üldse olemas." 

"Võib olla oleks meil otstarbekam hoopis mõne apteegi juures kinni pidada," arvas Muhv rooli tagant. "Apteekides ju müüakse mitmesuguseid tablette ja tilkasid , mis köha vastu aitavad."

" Köha vastu aitab kõige paremini just põdrasamblatee.," rääkis ta veendunult. "Mingisuguste kunstlike tilkade ja tablettidega ei maksa üldse mängima hakata. Milleks on meil siis olemas niisugune külluslik varasalv nagu loodus? Milleks on meil olemas looduslikud rohud? Paljud hädad just sellest algavadki, et pööratakse loodusele selg ning hakatakse õiendama tablettide ja muu sellisega. Lõppude lõpuks on ka inimene osake loodusest. Kui nii võtta, siis lõppude lõpuks on ka köha nõnda-ütelda looduslik nähtus. Ja looduslikku köha tuleb ravida loodusliku põdrasamblateega."

--------

"Tuleb kellegi käest järele kuulata, mis siin õieti toimub," otsustas Muhv viimaks. "Nii suurel liiklusummikul peab olema mingi põhjus."
"Põhjuseks pole muud kui eemaldumine loodusest, " ütles Sammalhabe. "Inimesed keeravad loodusele selja ja muutuvad mugavaks. Nad ei viitsi enam jala käia ja valmistavad nii palju autosid, et need lõpuks enam tänavatele ära ei mahu."
"Ise istud sa ju samuti mugavalt autos," naeris Kingpool.
"Ja mis siin naljakat on?" ärritus Sammalhabe. "Ära unusta, et ma istun autos ka selleks, et keeta sulle põdrasamblateed. Naerda pole siin mitte kui midagi. Naerda võid alles siis, kui oled esimese lonksu põdrasamblateed ära proovinud."
-------
Naksitrallid vaatasid metsalagendikul ringi. Päike oli juba madalale puulatvade kohale vajunud, kuid linnud laulsid ikka veel, juubeldades selge suvise taeva all. Lillelõhn pani mõnuga ninasõõrmeid liigutama. Siin oli lihtsalt hirmus kena olla.
"Meil on täna väga tähtis päev," ütles Muhv mõtlikult. "Saime ju täna kõik kolmekesi esimest korda elus kokku."
"Täpselt," elavnes Kingpool. "Seda sündmust peaks kuidagiviisi tähistama."
"Kahtlemata," ütles Sammalhabe. "Kuid sina, Kingpool, tähistad tänast päeva kõigepealt sellega, et jood ära põdrasamblatee, mille ma sulle hoole ja armastusega keetsin."
"Kas kõik?" küsis Kingpool õnnetult.
"Kõik," ütles Sammalhabe. "Viimse tilgani."
Ta läks ja tõi autost keedupoti ning surus selle otsustavalt Kingpoolele kätte.
"See pole õiglane," ajas Kingpool vastu. "Linnas on rinnalapsed ilma piimata, aga minusugune vana hulkur võib samal ajal juua õilsalt põdrasamblateed nagu vett. Mu südametunnistus ei või niisugust asja lubada, minu meelest on see rinnalaste suhtes õudselt ülekohtune."
"Ära keeruta," ütles Sammalhabe. "Esiteks on sul köha ning teiseks on põdrasamblatee niivõrd mõru, et ükski normaalne rinnalaps võta seda suu sissegi."
Kingpool silmitses auravat põdrasamblateed suurima vastumeelsusega.
"Ah niivõrd mõru," kordas ta vaikselt ja hakkas siis köhima.
"No võta ennast ometi kokku," sekkus nüüd ka Muhv jutusse. "Sina pole ju ometi rinnalaps, mis see paar mõru lonksu mehele teeb!"
Kingpool köhis oma järjekordse köhimise ära ja mõistis, et tal pole pääsu.
"Mis te arvate, et ma kardan või?" vaatas ta äkki väljakutsuvalt Sammalhabemele ja Muhvile kordamööda otsa. Ning siis tõstis ta keedupoti suu juurde. Ta jõi.
Korraks ilmus ta silmadesse õudusesegane läige, kuid ta pigistas silmad kinni ja jõi edasi. Sammalhabe ja Muhv vaatasid vaikides pealt, kuidas ta kõrisõlm rütmiliselt üles-alla hüples. 
Viimaks oli pott tühi.
"Valmis," ütles Kingpool. "Potil on põhi peal."
"Sa oled väga tubli," kiitis Sammalhabe. "Just niiviisi peabki põdrasamblateed jooma."
-----

Naksitrallid keedavad kanget teed ravimiseks ja lahjat teed niisama joomiseks just nagu seda teha tulekski. 

-------

"See oli õpetlik juhtum," ütles Sammalhabe. "Meie, naksitrallid, seisama kõrgemal igasugustest neljajalgsetest, sest meil on tugevam vaimujõud kui nendel."

---------

Kas mäletate, kuidas Muhv endale ise kurvameelseid kirju saatis. Kas pole seegi tegelikult tänapäev? Inimene teeb end ise oma mõtetega kurvaks. Muhv oli suurepäraselt õnnelik, kuni sai kätte järjekordse isekirjutatud kirja, kus ta kirjeldas kui õnnetu ja üksik ta on. Seejärel pisarad jälle voolasid lohutamatult.

------------

"Õnneks on olemas mitmesuguseid vahendeid, mis aitavad hingelist tasakaalu tagasi saada. Kõige parema mõjuga on minu meelest rahustav tee. Selleks tuleb võtta üks osa köömneid, kaks osa ubalehte ja kolm osa palderjanijuurt." - Sammalhabe

Naksitrallid istusid lõksus haraka varakambris, ümbritsetuna kuldrahadest ja suurimast varandusest, aga olid näljast nõrkemas. Jah, sellises olukorras alles mõistame, et raha ei saa süüa.

------

"Ma olen meditsiinitöötaja,"tutvustas ta ennast. "Ja pean hoolitsema selle eest, et kõigile oleks kaitsepookimine tehtud.Rottides liikumine võib kaasa tuua mitmesuguseid haigusi, mida on targem vältida."

"Kulunud jutt, "nähvas Kingpool. "Teada puha. Lapsepõlves lasksin ma ennast torkida küll ja küll, aga nüüd olen igatahes targem ja kõiksugu sodi ma endale sisse pritsida ei lase. See on põhimõtteline küsimus, ma nimelt arvan, et kõigi haiguste vastu aitab kõige paremini just põdrasamblatee."

"Ise olete meditsiinitöötaja aga ajate sellist usu," torkas ta. "Tänapäeval ei hirmuta katkuga enam kedagi."

Looduses peab valitsema tasakaal"
Sammalhabe
Kingpool
Muhv

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.